Saçmalık!

Fegelein

Azıcık tarih, savaş, teknik bilgisi olan bir kişi bunların hiçbirinin mevcut dünya için bir alternatif olmayacağını kestirebilir. Tüm dünyanın içerisine girdiği bir işgal hareketi, tüm dünya yerle bir olmadan sonlanamaz. Ya savaşı kazansalardıya gelene kadar NASIL KAZANACAKLAR? sorusuna kalın bir kitap dolusu bilgiyle cevap verebilmek gerekiyor. Zayıf oyunculuk, tasvir edilen dünyaya göre zayıf bir prodüksiyon ve gerçekçi olmaktan çok uzak bir hikaye. Savaşın uzadığı bir senaryo üzerinde daha gerçekçi varsayımların yapılabileceği bir senaryo olabilir ama savaşı kazanmışlarda tüm dünyayı işgal etmişlerde, nükleer bombalara ne oldu? Kimse kimseye atmadı mı? ABD bulduğu gibi Japonya'ya 2 tane attı, savaş uzasa böyle kalır mıydı?

Btoprak48

Tarih bilgisi çart çurt demişsin de kurgu bir diziyi bile gerçeklikle bağdaşlaştıracak kadar ne yaşasın merak ettim doğrusu. Üstüne tarihte şöyle olsaydı böyle olurdu gibi varsayımlarda olamaz o yüzden savaş uzasaydı ne olacağını da kimse bilemez haberin olsun dedim.

Fegelein

KURGU zaten GERÇEK olmayan demektir. Yukarıdaki eleştirileri okuyupta bunu açıklama gereği duyacak sen ne yaşadın acaba asıl enteresan olan o. Dizilerin neredeyse hepsi KURGUDUR! Bazıları da hem kurgu hem gerçektir. Düzgün okuyunuz! Varsayımların çokluğuna ve buradaki kurgunun mantıksızlığına dikkat çekiliyor. Dizileri kişiselleştirmeden eleştirileri okuyun lütfen. Bu dizi sözde gerçeklere dayanıyor değil mi? Nazi Almanya'sı ve 2. Dünya Savaşı'na. Bu gerçeklere dayaranarak böyle bir kurgu yapılamaz deniyor yukarıda koca bir paragraf. Tarih öğrenip öyle gelin, savaşın uzaması için bir sebep yok, uzasa da bu gidişatın mümkün olmayacağı eleştiride gayet net açıklanıyor. Birde biraz dizi sinema kategorilerini araştırın. Gerçeklik ile GERÇEKÇİLİĞİ karıştırmayın. Bu tarz bir dizide gerçekçilik aranır tabi ki olayı odur zaten DRAMA'nın. Üstelik birde Bilim KURGU, dikkatinizi çekerim içinde bilim var tarih bilimi ile uğraşan biri gidişatın böyle olmayacağını rahat anlar. Biraz İngilizce eleştirileri karıştırın genel olarak ne kadar beklentilerin altında kaldığını okuyacaksınız. Dönüpte kurgunun ne olduğunu açıklamak çok abes. Yukarıda gerçekler üzerine konuşulmuş, dönüpte gerçekleşmemiş bir şeyde gerçek olmadığını bilen biri niye gerçeklik arasın nasıl bir mantık sizinkisi komik. Aranan şey gerçeklik değil GERÇEKÇİLİK. Öbür türlü tamamen uyduruk bir fantezi demektir.

Fegelein

Son olarak ta lafım ortaya: Sinema gerçeklik duygusu yarattığı kadar sinemadır (siz şimdi buna da takılırsınız dizileri de kastediyorum tabiki). Yani ne kadar fantezi olursa olsun izlerken sizi içerisine alabilmeli, gerçekmiş! gibi izletebilmeli. Ama tabi sizin gerçeklerden haberinizi yoksa her kurgu size mümkün gelebilir. Tüm diziseverlere iyi seyirler.

Btoprak48

Bilim kurgu konulu diziler,filmler başka bir şey o zaman. Dediğin gibi bu dizi kurgu gerçeklik arıyorsan git belgesel izle.

Btoprak48

Dizinin türlerine bakarsan zaten tarihi bir dizi,belgesel diye geçmediğini görürsün zaten.

Fegelein

Sayın Toprak bu bir sinema kritiğidir, eleştiri yani. Arkadan geleceklere rehber olması açısından. Siz tamamen fantezi birşey arıyorum diyorsanız izlersiniz. Ama sizin gibi Gerçeklik ile Gerçekçilik olgusu arasında karışıklık yaşayabilecek arkadaşlarımız için özellikle uzunca açıklamaya çalıştım yukarıda. Tüm kurgularda belli düzeyde "gerçekçilik" aranır, gerçeklik değil. Birşey gerçekse dediğiniz gibi belgeseldir burada onu konuşmuyoruz zaten. İyi günler.

Cn2krok

Fegelein kardeş. Profil resmin senin bir Nazi sempatizanı olduğunu gösteriyor. Bu da diziyi eleştirirken tarafsız bir eleştiride bulunamadığını, diziyi objektif değerlendiremediğini ve işin içine duygularını kattığını gösteriyor. Hiç kıvırma şimdi. Bölümlerden birine 1 puan vermişsin tesadüfen görmüştüm. Cidden 1 puan verilecek kadar kötümüydü bölüm mesela? Yada neyi protesto ettin o bölümde? Neyse ben şimdi senin sorduğun sorulara cevap veriyim dilimin döndüğünce. Atom bombası bu tarihe kadar neden atılmamış demişsin ABD bulduğu gibi iki tane attı Japonya’ya demişsin. Bilindiği gibi yerçekimi kanunu Newton tarafından bulundu. Hatta kafasına elma düştü ve öyle buldu diye de anlatılır. Diyelim ki Newton o gün o ağacın altına oturup dinlenmek amacıyla yolda giderken başına bir kaza gelseydi ve ölseydi. Ağaçtaki elma kafasına düşmeseydi. Yerçekimi diye bir şey olmayacak mıydı? Hayır olacaktı(zaten vardı). Peki biz yerçekimini hiç bilmeyecek miydik? Hayır bilecektik. Çünkü Newton olmasa başka birisi illaki yerçekimi kanunu ile ilgili bir çalışma yapacaktı ve o keşfedecekti. Yani Nurettin’in yerçekimi kanunu diyecektik belkide. Atom bombasını bulan Amerika, atom bombasını bulduğu tarih olan 1944 yılından daha önce mihver ülkeler tarafından işgal edilmiş olsaydı ve atomik araştırmaları askıya almak zorunda kalmış olsaydı belki de atom bombasının bulunması ve üretilmesi 5 yıl yada 10 yıl sarkabilirdi. Şimdi diyeceksin ki “O nasıl olacak. Savaşın uzadığı bir senaryo olsa eyvallah ama kazandıkları senaryo hiç gerçekçi değil..!” falan. Mümkün kardeşim. Senin gibi tarih, savaş, teknik bilgisi olan bir kişi herhalde Dunkirk kuşatmasından da haberdardır. Dunkirk’te imha edilmeyen İngiliz ve az miktardaki Fransız askerlerin daha sonra Normandiya çıkarmasında Amerikan askerleriyle beraber üstün başarılar gösterdiğini biliyor olmalısın fegelein kardeş. Saldırmazlık antlaşmasını bozmak suretiyle Sovyetler’e savaş açmasaydı aynı anda iki farklı cephede savaşıp zor durumda kalmayacaktı mesela Almanya. Sonra bir yorumda da kurgudan, gerçekten ve gerçekliğin nasıl olması gerektiğinden falan bahsetmişsin. Dizinin uyarlandığı kitabın yazarı olan Philip Kindred Dick yada kendisinin de tanımladığı gibi PKD “gerçeklik nedir?” sorusunun cevabını ararken ömrünü harcamış bir insan. Yani beğenmeyebilirsin ama saçmalık diyemezsin güzel kardeşim. Ha bide bu sinema kritiğidir, eleştiridir falan demişsin. Arkadan gelenlere rehber olsun falan yazmışsın en son. Eleştiri yapmayı bilmiyorsan yapma kardeşim. Arkadan gelenlere rehber olmayı hakedenler rehberlik yapsın.

jere

hahaha PKD desek hangi kuruluş o diyecek cahiller 'sinema kritiği' yapıyor

Fegelein

Cn2krok arkadaşım, bak kusura bakma yorumunu hiç okumadım. Çünkü NAZİ SEMPATİZANI kısmında gülmekten takılıp kaldım. O profil resmindeki Fegelein adlı arkadaşımız DOWNFALL (ÇÖKÜŞ) filmindeki bir karakterdir. Hadi onu cahilliğine verelim. Oku Geç sen ne üzerine alınıyorsun bu yaptığın trollüktür.

Fegelein

Ve evet tarihsel açıdan dizi tam bir saçmalık. O olmasaydı bu olmasaydı ile gerçeği çarptıramazsın. O zaman bu filmdekilere Naziler değil Big Brother diyeceksin, yeni bir tür faşist topluluk yaratacaksın, Hitler'i filan hiç katmayacaksın. Gittikçe gidiyor, İlber Ortaylı olsa "Bir takım cahiller böyle dizi çekiyor der." Siz gidin Avengers filan izleyin. Bu arada Avengers bence güzel çekilmiştir ama saçmalıktır mesela.

Fegelein

Gülmem geçtikten sonra okudum yazını kardeş, evet dediklerinden tamamen haberdarım. Ama dizide bu saydıkların olmasaydı iyi olurdu gibi bir bölüm görmedim. O zaman dizi bu hatalar yapılmadı bizde böyle bir alternatif gelecek ürettik diyecekti. Kimse kusura bakmasın bu kadar sallamak olmaz.

Fegelein

Bu arada jere işi saçmalık yazmak olan birini tanıyıp tanımama gibi bir lüksüm var zavallı yorumlar yapma. Saçmalık olduğu kabul edilen birşeyi de izlerim mesela Rick&Morty animasyon dizisi amacı saçmalamak ve bence güzel saçmalıyorlar ama bunda hiç gerçekçilik yok maalesef.

Fegelein

Dizi kurgu, oyunculuk ve kamera çekimleri açısından bizim Türk dizilerinden iyi ama Emmy düzeyinde dramalarla karşılaştıracak olursak tam bir felaket.

schwarzgoat

Tarih dizisi izledini zanneden adamin serzenisine kulak asmayin. Gayet basarili bir distopya hatta kitaptaki bosluklar da doldurulmus, basarili bir yapit ortaya cikmis. Philip K. Dick 'in bilim kurgu konusundaki dehasini tartismaya zaten gerek yok. Dizi de, kitabina gore daha iyi olan nadir dizilerden

Etrüsklü

Adam yetişkin bir ergen, fazla kulak asmayın.

Silhouette

bu aslında bir distopya kitabı ya - yüksek şatodaki adam-, güzel dizi böyle şeylere ilgi duyanlar için.

Silhouette

"Yüksek Şatodaki Adam, Philip K. Dick'in 1962 yılında yayımlanmış, alternatif tarih alt türüne dahil bir bilim kurgu romanıdır. Kitap Hugo Ödülü'ne layık görülmüştür." - Wikipedia

atg3451

Dizide tek sözle gerçekliğe vurgu yapmış zaten "Savaşı Almanlar kaybetseydi dünyayı Yahudiler yönetirdi".

constantine_wick

Cn2krok denilen arkadaşı tebrik ederim, resmen saplamış. Bu geveze de hâlâ 'hebele hübele'. Saçmala saçmala biraz daha saçmala. Hajahaj 😆🤣

AgnostiK

Ay ne abartınız ya,alt üstü dizi. Bilimkurgu bir dizi,tabi gerçekçilik aramıycaksınız. Bu tarz senaryolar beğenmiyorsanız ona göre bir şeyler izleyin,milletin sevdiği şeyleri eleştirmeyin.

MorGotH LyiTh

Herkezin eleştirmek gibi bi hakkı var ama orantılı ve normal bi çerçevede olabilir bu gidipte öküzlemesine ve konuya bodozlama dalarak bi eleştiri yapılırsa böyle şeyler meydana geliyo.

Sizde Katılın

Spoiler Ekle
Cevapla

5

4

3

7