The good doctor'ın Türk versiyonu

Aries

"Mucize doktor" Greace's Anathomy i çaldınız anladik da neden Good Doctor ı çalıyorsunuz

mstfacyln27

İnsanlar neden uyarlama dizileri çalma olarak görüyor anlamıyorum. Bu olay dizi ve film sektöründe oldukça fazla olan bir şey ve bunu sadece biz değil tüm dünya yapıyor. Ayrıca dizinin orijinal senaryosu Jae-Beom Park tarafından yazılmış ve 2013 yılında korede 20 bölüm olarak yayınlanmıştır. Daha sonra sizin deyiminizle amerikalılar 2017'de adamın senaryosunu çalıp sizin bu orjinal sandığınız diziyi çekmişler. Amerikan dizileri ve filmlerinin birçoğu özellikle koreden hatta hindistantan çalınıyor diyebiliriz o zaman. Ayrıca adamlar bunu inkar etmiyor biz yazdık bu hikayeyi demiyor. Yayınlarken senaryoyu yazan emek veren adama kredi veriyorlar adını yazıyorlar. Tabi ki bunun için adama parada vermişlerdir. Anlayacağınız ortada çalma falan yok tüm dünyanın yaptığı bir şeyi bizde yapıyoruz. Bunda utanılacak bir şey yok. Güzel bir senaryoyu alıp berbat bir şey yapmadıkları sürece sorun yok. Ayrıca dizinin ilk bölümünü izledim türk dizilerini sevmeyen birisi olarak gayet de beğendim. Türk dizisi diye önyargım vardı ama ilk bölümden bunu kırdılar devamınıda getirebilirlerse güzel olur. Tek sorunu bölümün çok uzun olması ama bu bizim dizi kültürü ile alakalı bir şey. Kanallar istiyorki bi dizi çekelim 2 saat olsun 1 saat reklam ekleriz 3 saat seyirciyi bağlarız kendimize. Kanallar bu yanlıştan dönerse genel olarak dizilerdeki kalitede biraz artacaktır diye düşünüyorum.

Belmont

Duygularima kelimesi kelimesine tercuman oldun Mustafa kardes :)

darendelee

Şuan amerikadan sonra dünyada en çok türk dizileri seyrediliyor. Biz bu dizilerle ülkemizi tanıtıyoruz. O yüzden saçma senaryolar yerine kendini kanıtlamış senaryoların çekilmesi daha mantıklı.

DarkSilence

Öncelikle merhaba, şuanda mstfacyln27 hem katılıyorum hemde katılmıyorum. Mucize Doktor'un başrol oyuncusunun performans olarak bakıldığında ben arada çok büyük fark olduğunu düşünüyorum, sonrasında dizinin daha ekonomik olabilmesi için oyuncu sayısını azaltmışlar, diziye türk dizisi mantığını eklemişler hemşire kız asistan erkek doktor'a aşık, o asistan erkek doktor diğer asistan kıza aşık, o asistan kız asıl doktor'a aşık asıl doktor hastanenin sahibiyle sevgili... Şuana kadar bakıldığında dizinin engelli bireyin topluma kazandırılmasından çok bunların arasında dönüyor. Diğer bir noktaysa, hastane sahibin kızıyla ve üvey annesi arasındaki tartışma, üvey annenin arkadan iş çevirme çabası... Dizinin amacından çıktığının bir göstergesi gibi.

Elfidaaa

Ben öyle denk geldim ekranda ve birkaç bölüm izledim. Aslında çocuğun oyunculuğu diğer dizilere göre iyiydi ama yine bir aşk eklemeleri orjinalinin dışına çıkmasına sebep olmuş. Bu olmasaydı daha iyi olurdu bence.

mstfacyln27

Evet kalite performans farkı konusunda haklısınız bunun zaten olmamasını beklemek saçma olurdu. İçeriğin bu şekilde değiştirilmesi arz-talep meselesi ile alakalı. Bizim ülkede bu tarz seviliyor o yüzden uyarlarken böyle değişikler yapılması kaçınılmaz. Yukarıda bahsettiğim zamanla alakalı kanal politikaları da bu yönde etkiliyor maalesef. Ayrıca dizi genel olarak diğer Türk dizilerine göre daha iyi olduğunu ve beğendiğimi söyledim. Yoksa ortada muhteşem bir şey olmadığı konusunda hemfikiriz. İzlenebilir bir şey olmuş sadece. Benim zaten yorumumda bahsettiğim asıl konu uyarlamanın çalıntı olarak görülmesiydi.

gizmen

diğer iki versiyondan da daha kaliteli bir dizi olmuş bizimkisi. hem uzak doğu hem abd dizisini adam etmiş resmen. Reytinglerde bunu kanıtlıyor. Hala bile burda da diziyi sadece bos beleş kötülemek için diziyi anlamadan gelen tipler var. Gerçi onları kimse takmıyor ya. 150 ülkede yayına girecekmiş. En önemlisi de bu zaten. Hatta the good doctor'u alan ülkeler bizim diziyi tercih etmişler. Diziyi anlayın önce. İçinde ki aska bakacağınıza. Bazıları da kendini eğitemeden gelmiş hala uyarlama diziye çalma diyorlar. Abd holywooda baksınlar. 1 diziden - filmden 6 sı uyarlama.

kairi

Ben good doctoru izledim ardından mucize doktoru izledim izlerken utandım.. türk olmaktan utandım..koskoca ülkede şaheser bir diziyi çalıp (hadi çaldın diyelim) bu kadar berbat oyuncu seçimi ve senaryoyla ancak bu kadar rezil bir dizi olurdu..mucize doktora altyazı ekleyip amerikada yayınlasak adamlar götüyle güler.. nerede gooddoctor daki felsefi ruh nerede mucize doktor denen soytarılık... the good doctoru izlerken ulan bu shaun gerçekten otizmlimi diye şüphe ederken mucize doktoru izlerken bizim doktorun palyaçoluğunu izliyorum samimi söylüyorum mucize doktoru izlerken utandım yaa daha ne deyim bilmiyorum

ohmygat

Mucize Doktor muhteşem bir dizi

Ciel

Kore versiyonunu da izledim ve bizim yaptığımız dizideki oyunculuk, olayların akışı vs adamların yaninda flash tv gibi kalıyor :D

korhankorman

Uyarlama dizilerde hep aynı şeyi düşünürüm "neden Türk izleyicisine ağlak, arabeskten başka bir şey verilmez?" The Good Doctor normal kadın erkek ilişkileri barındırırken, otizmli birinin seks yapabilmesinin zorluklarını bile gösterirken, neden bizim dizilerde vıcık vıcık duygusallık olur? Çoğu yorum Mucize Doktor' un ilk 2 bölümünden sonra yazılmış, kalanına 2-3 bölüm daha baktım. The Good Doctor otizm ne tam anlamıyla gösteriyor, Mucize Doktor oğlanın sevimliliğinden yürüyüp işi ponçikliğe bağlıyor. Mucize Doktor' da o karşılıklı kendi omzuna sarılma falan nedir kurban olayım? Sanırım bir Takvim gazetesi okuru da "bizim dizi 150 ülke de gösterilecekmiş, zaten en harika biziz" falan yazmış. Kaynak? Kendi canının öyle istemesi. Bir diğeri "Dünya' da Amerikan dizileri hariç en çok bizimkiler izleniyor" demiş. Benim bildiğim sadece Araplar izliyor ki kalite ve eğitim malum.. Neyse ki dijital platformlarda senaristlerimizin, oyuncularımızın ve hikayenin bu kadar salakça olmadığı Türk yapımlarını izleme şansımız var. Gene de insanın içine dokunuyor açık kanalların izleyiciye layık gördükleri..

Fhshkhvq

Burası türkiye kardeşim burda bunlar seviliyo tamam biz sevmiyor ola biliriz ama burda genellikle bunlar izleniyo yoksa bunları izleyenler G of T istiyoda kanalllar qıcıklık olsun diye aptalca senaryolarla ( öyle ilişkiler ki qrafikleştirmeye çalışırsan öyle bi tablo çıkıyo ki ortaya sanki 1ci dünya savaşı) ahnı şeyleri yapıyolar. Tam adam gibi izlicek bişey bulcakken "welcome to turkey" diye tokatlıyor bu senaristler. Şimdi içimi boşaltdığıma göre geçelim yoruma: yani farklı , insanda merak uyandırmıyo diyil bazen eğlenceli bazen duygusal ola biliyo ve en azından otizme farkındalık yaratıyor ki bu iyi bişey onlara destek olursak onlar da tıpkı bizim gibi biçok şeyi başara bilir. En azından zengin koca parası yiyen kadınlardan , aşiret ,namus ,töre, intikam,kan davası, kadına şiddet gibi bir çok türk dizisinin barındırdığı aptalca konulardan uzak durdukları için tebrik ediyorum. Eğer uyarlama yapilacaksa böyle yapılmali bence

Ay Tenli Kadın

Diziyi uzatmak için saçmaladılar. Kısa ama öz bir dizi olsaydı bundan yıllar sonra da insanların överek anlattığı halen izlenen bir dizi olurdu.

uchiha_senku

@mstfacyln27 doğru düzgün yapamıyolarki yapsalar başımın üstüne ama bu uyarlamak deil resmen içine etmek

muzocell

Dizi veya film izlemede beklenti ve alış veriş anlamında onlarca farklı tarz olabilir arkadaşlar. Kimi senaryoya ve gerçeklik aramadan hikayenin akışına bakar. Vakit öldürmek ve eğlenmektir amacı. Kimisi de en ufak abartıda yok artık diyebilir realisttir. Yemek, hazmetmek, hikayeden ve karakterlerden kendi adına pay çıkarmak ister. Kimi müzikte olduğu gibi ritme kapılıp bası köklermiş gibi görsellik ve efektlere doymak isterken kimisi siyah beyaz da olsa 1-2 ustanın mimik ve jestlerine kapılarak bitirir eseri romantiktir. Kimisi eleştirmen edasıyla oyuncu performanslarına dikkat kesilirken kimi de tek bir oyuncunun performansına gömülür fanatiktir. Sanat, sanat için de yapılır halk için de. Taklit de edilir, modifiye de. Geleneksel ve toplumsal standartlara da sahip olabilir evrensel olanlara da. Hollywood bir bölüm için 1 milyon dolar bütçe ayırabilir ama Yeşilçam bir sezona yarım milyon doları denkleştiremez. Çünkü Hollywood gibi büyük bir pazara sahip değildir. Maalesef müzikde de öyledir... Good Doctor'da oyuncu performansları çok iyidir. Başrol oyuncusunun Otistik olup olmadığı tartışmalıdır. Konu ve kurgular toplumsal mesajlar verir. Kurgusu Liseyi hatta Üniversiteyi bitirmedikçe kendinize pay çıkaramayacağınız incelikte işlenebilir. (M.D. House'da öyledir.) Ürününü Dünya geneline pazarlar ve iyi paralar kazanır. Bu paralarla en iyi senaristlerin, ses ve görüntü yönetmenlerinin, izleyici görüşlerini takip edip sonraki bölümlerin şekillendirilmesini sağlayan bireysel ve toplumsal psikoloji alt yapısı olan psikolog/sosyolog danışmanların maaşlarını öder. Mucize Doktor'da oyuncu performansları idare eder, Baş rol oyuncusu belki de hayatında Otistik birini görmemiş bile olabilir. Seyreden herkes okuma yazma bilmese de, sosyal bir yaşantısı olmasa da kafası karışmadan hikayeye hakim olabilir. Oyuncular arasında komşusunu da görür, patronunu da. Hatta annesi/babası ve çocukları bile dizide bir yerlerdedir. (Amerikan çekirdek ailesi de belki Good Doctor'da farkediliyordur ama bilgimiz görgümüz anlamamıza engeldir. Çünkü farklı toplumlar farklı standartlarda hayat sürerler) Sonuç olarak İki dizi de izleyicisine hitap edecek kalite ve özellikte olabilir. Mucize doktor 150 değil 350 ülkede seyrediliyor deseler de sorgulamam yani. (Açıp da dünyada o kadar ülke var mı diye bakmam bile) tartışmak anlamsız sonuçta:-) Ama ben belki de ilk seyretmem itibariyle Good Doctor'u daha çok beğendim. İyi Seyirler.

Sizde Katılın

Spoiler Ekle
Cevapla

8