Seinfeld (ve Irkçılık)

Heavenly Call

Üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen hala güncel şakalar barındıran, zorla güldürmeye çalışan dizilerin aksine eğlenceli durumlar yaratıp güldürmeyi başarabilen bir dizi. Dizi ile ilgili eleştirilebilecek ve en büyük şey "ırkçılık." Dizide özellikle Afro-Amerikalılara ve Yerli Amerikalılara yapılan aşırı ırkçı şakalar var. Hatta ırkçı gözükmemeye çalışıp daha trajikomik durumların yaratıldığı şakalar var. Irkçılığın bölümlerdeki kanıtlarını spoiler olur diye vermiyorum. Ayrıca hepsi aklımda değil. Bölümler dışındaki kanıtı: https://bit.ly/1ucc3JV Irkçılığı bir kenara bırakırsak izleyebileceğiniz eğlenceli bir dizidir.

ayseyildiz

Kara mizah üzerine kurulu bir televizyon programı olduğu için ırkçı şakalar bulundurması normal bence.

Heavenly Call

Kara mizah başka şekilde de yapılabilir. Irkçılığın hiçbir mazereti olamaz. Çünkü insanlar ırklarını seçemez. Bu yüzden ırk, renk, dil, din, cinsiyet nedeniyle hiç kimseye ayrımcılık, ötekileştirme, yapılamaz, aşağılanamaz ya da hor görülemez.

Show Off

bu olay seinfeld dizisinde yok michael richards'ın komedi şovunda gerçekleşiyor. başarısız geçen sahne performansını afro amerikalı biri üzerinden çıkarıyor.

Heavenly Call

Ne yazık ki dizide de var. Dikkatli izlerseniz görebilirsiniz. Ayrıca Michael Richards'ın sahne performansının linkini de verdim.

Howard The Duck

Diziyi izlemedim. Söyleyeceğim diziyle alakalı değil. Benim takıldığım nokta bu değil. Benim takıldığım nokta kara mizahı tanımlama şeklin. Kara mizahın olayı aşşağlama değildir. Kara mizah zaten ciddiye alınan konular üzerinden mizah yapar. Irkçılık,din,ölüm, intihar gibi konular üzerinden. Bunu kaldıramıyorsan hiç bulaşma.

Heavenly Call

Kara mizahı tanımlamadım ve tanımlamam. Benim de takıldığım nokta kara mizah adı altına sığınıp ırkçılık yapılması. Bunun kaldıramamakla ilgisi yok. Ayrıca gerçek anlamda çok daha ırkçı diziler de var. Zaten diziyi izledim ve beğendiğimi de söyledim. Buna takılmadığınız zaman izleyebileceğiniz keyifli, eğlenceli bir dizi dedim. Yani ben de takılmıyorum. Yine de ırkçılığın hiçbir gerekçesi olamaz.

Snowflake

ben diziyi bölük pörçük izledim ama hiç ırkçılık esamesi görmedim. bölüm ismi yazarsan bi göz atabilirim

ayseyildiz

Birkaç bölümde ırkçı şakalar vardı. Hatırladığım kadarıyla kızılderililer hakkında bol mizah barındıran bir bölümü olması lazım. Genel olarak Seinfeld'teki ırkçı mizahlar Yahudiler üzerindeydi. Jerry Seinfeld'in kendisi de Yahudidir. Bir gürubu hedef alınarak bu tip şakaların yapıldığını sanmıyorum. Siz daha hassas yaklaşmışsınız, saygı duyarım.

Heavenly Call

Çok teşekkür ederim. Zaten dediğim gibi çok ağır bir ırkçılık yok. Ayrıca en çok keyif alarak izleyebileceğiniz zamansız dizilerden biri.

sadik94

bkz 4.Sezon 15.Bölümün son dakikaları

darendelee

Jerry seinfeld in yahudiler hakkında espri yapması kara mizah olur. Çünkü kendi milleti ile ilgili espriler eksiklerinin ortaya çıkarılması veyahut yahudiler hakkında yapılan esprileri yaparak bu esprileri yapan insanlarla dalga geçmektir amaç. Ama bir Türk o konularla ilgili espri yaptığında anti-semitist olur, faşist olur, hitlerle yoldaş olur. Mesela Amerika da bir zenci arkadaşlarına "negro" diyebilir. Yıllarca ırkçıların onlar için kullandıkları bir hakaret kelimesidir. Böyle bir kelimeyi kendileri kendilerine kullanması saçma gelebilir. Ama en bariz kara mizah öğesi de diyebiliriz. Fakat başka bir milletten biri söylediğinde yer yerinden oynar. O yüzden zencilerle veya yerli amerikalılarla ilgili esprileri yapmak onlara düşmez. O milletten bir konuk oyuncu bulup esprileri onlara yaptırmaları gerekirdi. Fakat diziden bunu bekleyemezsin. Zaten başka milletlerden ne önemli bir rol var ne de yapımcı var. Dizi sadece beyazların hayatını konu alıyor. Zaten jerry ırkçı bir insan sadece sesini çıkaran herkese anti-semitist dendiği için amerikada kafası rahat. Comedians in cars a bakın 3-5 farklı milletten misafir var geri kalan hepsi kendi tayfası.

lumostar

@darendelee Tim Whatley de seninle aynı fikirde.

Sizde Katılın

Spoiler Ekle
Cevapla

1

29

3

19

17

8